top of page

Πώς καθαρίζω τον απορροφητήρα;

  • Εικόνα συγγραφέα: Anastasia
    Anastasia
  • 4 Απρ
  • διαβάστηκε 3 λεπτά

Καθαρισμός Απορροφητήρα

Καθαρισμός απορροφητήρα


Ο απορροφητήρας είναι από τις πιο χρήσιμες αλλά και πιο "παρεξηγημένες" συσκευές της κουζίνας. Κάνει αθόρυβα (ή και όχι τόσο!) τη δουλειά του, τραβώντας τα λίπη και τους ατμούς, αλλά πόσο συχνά τον καθαρίζουμε πραγματικά σωστά; Αν νιώθεις ότι μυρίζει παράξενα ή δεν "τραβάει" όπως παλιά, μάλλον έχει έρθει η ώρα για βαθύ καθαρισμό. Μην ανησυχείς, στην Clean Me Up είμαστε εδώ να σου δείξουμε πώς γίνεται σωστά.



Πώς καθαρίζω εσωτερικά τον απορροφητήρα;

Καθαρισμός Απορροφητήρα

Ο εσωτερικός καθαρισμός είναι λίγο πιο απαιτητικός από το να σκουπίσεις απλώς την εξωτερική επιφάνεια. Πριν ξεκινήσεις, αποσύνδεσε τον απορροφητήρα από το ρεύμα. Στη συνέχεια, αφαίρεσε τα φίλτρα και άνοιξε όσα μέρη μπορείς με ασφάλεια, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή. Χρησιμοποίησε ένα πανί με απορρυπαντικό για λίπη ή σπρέι καθαρισμού κουζίνας για να καθαρίσεις τα εσωτερικά τοιχώματα και τα εμφανή σημεία που έχουν πιάσει γράσο. Μη χρησιμοποιήσεις πολύ νερό – θέλουμε να αποφύγουμε βραχυκυκλώματα.



Καθαρισμός μοτέρ απορροφητήρα από λίπη

Το μοτέρ δεν χρειάζεται να καθαρίζεται πολύ συχνά, αλλά όταν το κάνεις, θέλει προσοχή. Αν έχεις εμπειρία, μπορείς να αφαιρέσεις το κάλυμμα και να σκουπίσεις προσεκτικά με ένα πανί ελαφρώς νοτισμένο με καθαριστικό για λίπη. Αν όχι, σου προτείνουμε να απευθυνθείς σε ειδικούς, γιατί δεν θέλουμε να προκαλέσουμε ζημιές.



Καθαρισμός τουρμπίνας απορροφητήρα

Η τουρμπίνα είναι το σημείο που μαζεύει το περισσότερο λίπος μετά τα φίλτρα. Μπορείς να την καθαρίσεις τοπικά με ένα σπρέι για λίπη και ένα πανάκι μικροϊνών. Είναι δουλίτσα, αλλά κάνει θαύματα. Και σε αυτή την περίπτωση θα σου προτείναμε να απευθυνθείς σε ειδκό.



Καθαρισμός φίλτρου απορροφητήρα

Καθαρισμός Απορροφητήρα

Τα φίλτρα είναι οι "ήρωες" της υπόθεσης. Μαζεύουν τα λίπη πριν φτάσουν στο μοτέρ και στην τουρμπίνα, αλλά γεμίζουν εύκολα και χρειάζονται καθαρισμό τουλάχιστον μία φορά τον μήνα – ή και πιο συχνά, αν μαγειρεύεις συχνά.



Πώς καθαρίζουμε τα φίλτρα του απορροφητήρα;

Κατ’ αρχάς, βγάλε τα φίλτρα με προσοχή και βύθισέ τα σε ένα μεγάλο λεκανάκι ή νεροχύτη γεμάτο με ζεστό νερό, λίγη σόδα και απορρυπαντικό πιάτων. Άφησέ τα να μουλιάσουν για 20-30 λεπτά και μετά τρίψε τα απαλά με ένα βουρτσάκι. Ξέπλυνε καλά και άφησέ τα να στεγνώσουν τελείως πριν τα ξανατοποθετήσεις.



Πώς καθαρίζω τα μεταλλικά φίλτρα του απορροφητήρα;

Τα μεταλλικά φίλτρα είναι πιο ανθεκτικά και – ευτυχώς – πιο εύκολα στο καθάρισμα. Εκτός από το "μπάνιο" σε ζεστό νερό και σόδα, μπορείς να τα βάλεις και στο πλυντήριο πιάτων, αρκεί να μην τα έχεις παραμελήσει πολύ. Διάλεξε ένα δυνατό πρόγραμμα και άφησέ τα να στεγνώσουν φυσικά. Πριν τα ξαναβάλεις στον απορροφητήρα, σιγουρέψου ότι είναι 100% στεγνά.



Καθαριστικά απορροφητήρα

Καθαρισμός Απορροφητήρα

Το σωστό καθαριστικό κάνει τη διαφορά. Είτε προτιμάς φυσικά υλικά είτε επαγγελματικά προϊόντα, υπάρχουν λύσεις για κάθε ανάγκη και κάθε τσέπη. Το μυστικό είναι η σταθερότητα – όχι μία φορά στα χίλια χρόνια.



Σπρέι καθαρισμού απορροφητήρα

Στην αγορά θα βρεις σπρέι ειδικά για τον απορροφητήρα, που διαλύουν τα λίπη χωρίς κόπο. Ψέκασε τα εσωτερικά και εξωτερικά μέρη (εκτός από το μοτέρ!), άφησε να δράσει για λίγα λεπτά και σκούπισε με καθαρό πανί. Ιδανικά, χρησιμοποίησε ένα προϊόν χωρίς έντονο άρωμα, ειδικά αν έχεις ευαισθησία στα χημικά.



Καθαρισμός απορροφητήρα με σόδα

Η σόδα είναι η γιαγιά των καθαριστικών – και το εννοούμε με τον καλό τρόπο. Αν προτιμάς φυσικές λύσεις, ανάμειξε σόδα με λίγο νερό και δημιούργησε μια πάστα. Με ένα σφουγγάρι ή βουρτσάκι, τρίψε τις επιφάνειες και μετά σκούπισε με καθαρό νερό. Είναι τέλειο για ελαφριά γράσα και για όσους θέλουν να αποφεύγουν τα χημικά.



Καθαριστικό για λίπη απορροφητήρα

Αν τα λίπη έχουν γίνει... πετσί, χρειάζεσαι κάτι πιο δυνατό. Ένα καλό καθαριστικό για λίπη (τύπου degreaser) θα τα διαλύσει σε δευτερόλεπτα. Πάντα να φοράς γάντια, να αερίζεις καλά τον χώρο και να δοκιμάζεις πρώτα σε μια μικρή επιφάνεια, για να βεβαιωθείς ότι δεν προκαλεί φθορές. Ιδανικά, χρησιμοποίησέ το κάθε 2-3 εβδομάδες για να μη χρειάζεται "μάχη" κάθε φορά.



Καθαρός απορροφητήρας = καθαρή κουζίνα.

Καθαρισμός Απορροφητήρα

Στην Clean Me Up πιστεύουμε ότι η καθαριότητα είναι θέμα φροντίδας – όχι μόνο για τον χώρο, αλλά και για την υγεία σου. Αν θέλεις επαγγελματικό καθαρισμό του απορροφητήρα σου (ή και ολόκληρης της κουζίνας σου), ξέρεις πού θα μας βρεις!


Μέχρι τότε, βάλε σόδα, γάντια και... πάμε για καθάρισμα!

Comments


Commenting on this post isn't available anymore. Contact the site owner for more info.
bottom of page